Automatisering af lav-volumen produktion

Om GKN Wheels
GKN Wheels i Nagbøl er en global koncern, der fremstiller og sælger stålfælge til off-highway køretøjer, såsom mejetærskere og traktorer. På fabrikken i Nagbøl er der omkring 250 ansatte, som arbejder i treholdsskift. Virksomheden tilbyder et bredt produktprogram med mange forskellige hjultyper, og leverer i serier fra ét hjul til 250 hjul. Stålfælgene er store og tunge, og måler fra 20 til 44 tommer i diameter. Produktionsudstyret skal derfor være særlig fleksibelt og effektivt.

Baggrund – Seriestørrelser helt ned til 1 stk.
For at fastholde en stærk konkurrencekraft har GKN Wheels stor fokus på udvikling og effektivisering af deres produktionsprocesser. Virksomheden havde derfor et ønske om at automatisere deres lav-volumen produktion og integrere flere forskellige processer, der var forbundet med en række manuelle svejsninger, i en og samme robotløsning. Yderligere skulle allerede eksisterende produktionsprocesser indlejres i løsningen og spille sammen med den øvrige håndtering af hjul på fabrikken.

Udfordringen var således at udvikle et integreret set-up, som er tilpas fleksibelt og skalérbart til at kunne håndtere mange forskellige hjultyper og størrelser. Desuden skulle svejsningerne automatiseres på en stabil og nøjagtig måde, og sikre gode svejsekvaliteter.

Løsningen – Skræddersyet svejseanlæg med automatisk programmering
Med udgangspunkt i virksomhedens ønske om at integrere en lang række processer og inddrage deres eksisterende robotløsninger til håndtering af hjulene, har vi lavet et set-up med to svejserobotter.

”Evnen til at kunne forstå, hvordan vores processer virker og samspillet med dem og at forstå de løsninger, vi i sidste ende bliver glade for, har været en vigtig del af det her projekt.” fortæller Lars Lykke, direktør hos GKN Wheels.

Løsningen indebærer bl.a. tandem-svejsning, hvilket vi har udviklet sammen med GKN Wheels, selvjusterende fikstur af emner, værktøjsskift og intelligent udstyr til fugefølgning. Programmeringen af de to svejserobotter sker stort set automatisk ud fra hjulenes data, hvilket betyder at nye hjultyper hurtigt kan blive indkørt på robotterne.

Kontaktperson

  • Svejserobot med tandemsvejsning
  • Svejserobot med værktøjsskift

Fordele

  • Flere processer blev integreret i samme løsning

  • Automatisk programmering af nye emner

  • Svejsefiksturet justeres automatisk efter emnernes diameter

  • Intelligent fugefølgningsudstyr

     

Ovenstående indhold og billeder må ikke deles, modificeres eller genpubliceres uden tilladelse fra DanRobotics og GKN Wheels.
2019-02-07T13:58:42+01:00